گیاه تاک وحشی و زراعی به تیره تاکسانان(vitaceae)تعلق دارند. گیاه مولد انگور، تاک نامیده می شود.
در این تیره ۱۴ جنس زنده، ۲ جنس به صورت فسیل و بیش از ۱۰۰ گونه وجود دارند.
گیاهان این تیره علفی یا خشبی هستند.
گل ها در این تیره کامل یا به صورت تک جنسی دیده می شوند.
گیاه تاک می تواند در زمستان تا ۱۵- درجه سانتی گراد را تحمل کند.
نیاز سرمایی مو نسبتا کم است و این نیازدر اکثر ارقام با ۱۰۰ تا ۵۰۰ ساعت دمای
کمتر از هفت درجه سانتی گراد برآورده می شود، ولی برخی از ارقام به حدود ۲۰۰۰
ساعت نیاز دارند.
جوانه های مو در بهار، وقتی میانگین دما به ۱۰ درجه سانتی گراد برسد، آغاز به رشد
می کنند.
ولی گل ها برای باز شدن، به متوسط ۱۶ درجه سانتی گراد نیازمندند.
گل مو، از سال دوم عمر نهال به بعد،هنگام تابستان در داخل جوانه های مرکب جانبی
تشکیل می شود.این جوانه ها در سال بعد تبدیل به شاخه هایی می شوند که از بند
سوم تا دوازدهمِ خود دارای خوشه گل هستند.خوشه گل در هر بند،در نقطه روبه روی
برگ آن بند رشد می کند.در تاک برای تبدیل شدن گل به میوه باید گرده افشانی انجام شود.
در تاک های دانه دار علاوه بر گرده افشانی، انجام عمل لقاح نیز ضروری است،ولی
اغلب تاک های بی دانه نیازی به آن ندارند.هر گل درست تا قبل از گلدهی با گلبرگ های
بهم چسبیده (کلاهک) پوشیده شده است.در زمان باز شدن گل ها،کلاهک از قاعده
تخمدان جدا می شود و می افتد.آنگاه پرچم ها گسترده می شوند و گرده ها روی
کلاله تخمدان می افتند.این ها مراحل گلدهی اند و بسته به دمای محیط بین ۳ تا ۷ روز
ادامه می یابند.مراحل رشد و نمو و تبدیل جوانه های زمستان گذرانده به شاخه های
باردار در کنترل بیماری ها اهمیت دارند.
بشتر بخوانیم: مقابله با آفات انار
ریشه تاک در برابر کم آبی مقاوم است و می توان آن را در بیشتر نقاط ایران به صورت دیم پرورش داد.
از نظر خاک،تاک حساسیت ویژه ای ندارد و حتی در خاک هایی که حاوی بیش از ۵۰ درصد آهک اند، به خوبی رشد می کند.
به دلیل نحوه رشد و باروری ویژه در تاک، باید آن را به روش های پاچراغی یا داربستی پیرایش و تربیت کرد.
عمر اقتصادی یک بوته تاک در شرایط مناسب به طور متوسط ۶۵ تا ۷۰ سال است و هر هکتار تاکستان آبی می تواند سالانه تا ۲۰ تن انگور تولید کند.
از ارقام معروف انگور در ایران می توان: عسکری، یاقوتی، ریش بابا، رجبی و شاهانی نام برد.
تحقیقات باغبانی نشان می دهد که ارقام یاقوتی زود رس، شاهرودی، کشمشی بی دانه (سفید و قرمز)، عسگری و صاحبی متوسط رس و قزل اوزوم دیر رس هستند.
تجربه شما در مورد گیاه تاک چگونه است و چه توصیه ای برای سایر باغداران دارید؟