عوامل بسیاری در فنولوژی گل دهی مرکبات اثر میگذارد که ژنوتیپ، اقلیم(دما، نور،
دوره نوری، خاک، آب) و محیط بیولوژیک (ویروس ها، آفات و همزیست ها) درخت از
مهم ترین آنها بوده و روابط متقابل پیچیده موجود بین این عوامل منجر به بروز واکنش های
گسترده ای خواهد. بررسی های انجام شده در زمینه زمان بندی تشکیل جست های
رشدی نشان می دهد که شاخه ها عموما رشدی دوره ای داشته و بین استراحت و
رشد رویشی و زایشی آنها حالت تناوبی دیده می شود.
جست های رشدی که تعدادشان بر حسب اقلیم، تاریخ باردهی و نوع رقم به ۲ تا۵
جست در سال بالغ می شود از آنجایی که تامین کننده مکان های باردهی درخت هستند
از اهمیت خاصی برخوردار می باشند.
درختان مرکبات در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری که اختلاف دمای شبانه روز کم
است رشد می کنند. این درختان باید در فصل زمستان چند روز در دمایی کمتر ازز ۱۲ درجه
سانتی گراد قرار بگیرند تا سرمای مورد نیازشان برای محصول دهی در سال آینده تامین
شود.
مرکبات روزانه حداقل به ۶-۸ ساعت تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارند در غیر این صورت
سطح تولید و کیفیت محصولات پایین می آید. برای تامین نور شاخه های درونی درختان
نیز شاخه های اضافی هرس می شود تا نور کافی و مناسب برای گلدهی شاخه های
درونی فراهم شود.
مرکبات در خاک های شنی با عمق و ph مناسب به خوبی رشد می کنند. اما در خاک های
دیگر با زهکشی مناسب نیز می تواند پرورش یابد. در حالت کلی خاک های با نمک بالا،
تراکم بالا و ماندابی و رطوبت زیاد می تواند به ریشه درخت آسیب زده و آن را از بین ببرد.
آّبیاری یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رشد درختان و تولید محصولات با کیفیت است.
درختان در دوره رشد نسبت به آب بسیار حساس هستند . اگرآبیاری کمتر از مقدار مورد نیاز
درخت باشد ریشه ها دچار تنش کم آبیاری می شوند و شلامت کلی گیاه، سطح تولید و
کیفیت میوه های تولیدی پایین می آید.
مواردی در آّیاری درختان میوه و مرکبات حائز اهمیت است ازجمله:
از مقاله اصول آفتاب دهی خاک دیدن فرمایید.