مقابله با آفات انار و شناسایی آفات
۱-شته انار(aphis punicae passerine):
مقابله با آفات انار زیست شناسی:
زمستان را به صورت تخم روی سرشاخه های انار به سر می برد.روی درخت های انار در
ماه های بهار بالاترین جمعیت را دارد و گاهی تمامی سرشاخه های جوان گل و میوه های
تازه تشکیل شده را می پوشاند.به علاوه باعث پیچیدگی برگ ها ریزش گل و میوه های جوان و
نیز ترشح عسلک میگردد.ترشح عسلک موجب جلب گرد و خاک و رویش قارچ مولد دوده
می شود.در تابستان به دلیل گرم شدن هوا از تراکم و شدت خسارت آن کاسته می شود.
کنترل:
به وسیله عوامل طبیعی به کنترل در می آید و به مبارزه شیمیایی احتیاج ندارد.در صورت نیاز
به مبارزه شیمیایی بهتر است سمپاشی علیه تخم ها در زمستان صورت گیرد,سمپاشی با
ترکیبات روغنی-ترکیبات سوزاننده ویا ترکیبات فسفره روغنی در زمستان صورت گیرد.سمپاشی
بهاره بهتر است قبل از گل انار و با یکی از ترکیبات سیستمیک انجام شود.
پوره های سن اول مانند لارو سپردار ها متحرک اند و تا حدودی مشابه آنها هستند این
پوره ها پس از چند ساعت حرکت خرطوم خود را در نسج برگ فرو کرده و ثابت می شوند و
معمولا سطح زیرین برگ ها را ترجیح می دهند.
این آفت علاوه بر انار روی انجیر و درختان میوه سردسیری جمع آوری شده است.
این حشره زمستان را به صورت پوره سن دو بر روی سرشاخه های جوان درختان میزبان از
جمله انار به سر می برد.در بهار به محض گرم شدن هوا شروع به رشد می کند و حدودا
اواسط خرداد به حشره کامل تبدیل می شود.حشره ماده حدودا ۱۵۰ تخم می گذارد.
پوره های سن اول سبز متمایل به زرد و خیلی فعال می باشند و بیشتر در روی شاخه های
جوان و برگ ها فعالیت می کنند,در روی برگ ها بیشتر مجاورت رگبرگ ها را ترجیح می دهند.
این آفت گاهی روی سرشاخه ها و تنه درختان انار دیده می شود به خصوص در نواحی
شمال ایران که وجود آن روی درختان انار با ترشح عسلک و دوده همراه است.
از نظر شکل و اندازه همانند کرم به است,این حشره زمستان را به صورت لارو کامل زیر
پوستک ها و حتی داخل خاک به سر می برد و در بهار مصادف با باز شدن گل های انار
حشرات کامل فعالیت خود را آغاز می کنند.
حشرات ماده پس از جفت گیری تخم های خود را روی میوه های تازه تشکیل شده و
سرشاخه ها قرار می دهند.لارو ها پس از خروج اکثرا داخل میوه می شوند ,ولی به نظر
می رسدکه بتوانند از سرشاخه های چوبی نشده نیز تغذیه کنند.حشره ایست چند نسلی
که عمده خسارت آنها در نسل های آخر است که داخل میوه های رشد کرده انار می شوند و
این میوه ها اگرچه نمی ریزند ولی بشدت از ارزش بازاری آنها کاسته می شود و با انتقال میوه
های کرم زده در انبار باعث آلودگی میوه های سالم نیز می گردند.میوه های آلوده به علت
سوراخ ها و زخمهائی در پوست آنها ایجاد می شود در معرض عوامل پوسیدگی بخصوص
کپک سیاه و کپک آبی قرار می گیرند و به همین علت از آفات عمده انار محسوب می شوند.
حشره پلی فاژی است که در حال حاضر مهمترین آفت انار در ایران است.شب پره کرم گلوگاه
آفت چند میزبانه است.
لارو ها از محتویات و دانه انار تغذیه می کنند و اطراف گلوگاه انار لکه های قهوه ای رنگ ایجاد
می گردد.انار ها حالت رسیدگی پیدا کرده و به زمین میریزند و انار های پوست نازک و
زود رس حساس تر هستند.
زمستان گذرانی به صورت لارو های سنین مختلف داخل انار های آلوده ی باقیمانده در کف
باغ و یا روی درختان همچنین داخل میوه های انجیر و دیگر میزبان ها می گذراند در اوایل بهار
به تدریج لارو های زمستان گذران به شفیره تبدیل شده و پروانه های پیشتاز از اواخر فروردین
تا اواسط اردیبهشت ماه ظاهر می گردند.این گروه از پروانه ها تخم های خود را روی انار های
سال قبل می ریزند.پروانه های نسل بعد تخم های خود را روی میله بساک پرچم میوه های
تازه تشکیل شده می گذرانند.در صورت ترکیدگی میوه در هر زمانی از فصل بیشترین میزان
تخم در محل ترکیدگی ها ریخته می شود.پس از تفریخ تخم ها لارو های سن یک از سطح
داخلی کاسبرگ تغذیه کرده و از اواخر سن دوم یا اوایل سن سوم با ایجاد سوراخ در محوطه
داخلی تاج به داخل میوه انار راه یافته و از پوست و دانه های انار تغذیه می کنند.لارو های
سن آخر دوباره به محوطه داخلی بازگشته و تار می تنند سپس در آنجا تبدیل به شفیره
می شوند.تعداد نسل کرم گلوگاه بسته به شرایط آب و هوایی متفاوت و در دنیا بین سه
تا پنج سال گزارش شده است.
جمع آوری و انهدام انار های آلوده در طول فصل زراعی,شخم بین درختان در پاییز,از بین بردن
علف های هرز و دادن یخ آب زمستانه,حذف پرچم و یا مسدود نمودن گلگاه
زمستان به صورت جانور ماده بارور می گذراند که زیر پوستک ها ی تنه و کنار جوانه ها به
سر می برد.در بهار با باز شدن برگها و جوانه ها شروع به تغذیه می کند.تخمریزی در سطح
زیرین برگ صورت می گیرد.خسارت آفت با ضخیم شدن و گاهی زنگ زدگی برگها همراه است.
در سال چندین نسل تولید می کند.