گلخانه آشنایی و احداث. با رشد روز شمار جمعیت نیاز غذایی جامعه هم بالا می رود به این منظور ما باید تلاش کنیم
تا بتوانیم نیاز های موجود را برطرف کنیم,ولی به این موضوع که منابع ما محدود است نیز باید
توجه ویژه داشته باشیم و آن را مدیریت کنیم ؛به این منظور مهندسان کشاورزی موفق به ارائه
طرحی شدند که با انجام آن نیاز غذایی افراد جامعه برطرف شود و آن ایجاد سازه ای به نام
گلخانه(green house) است.
با استفاده از گلخانه می توان از حداقل ها بهترین استفاده را نمود ؛برای مثال استفاده
بهینه از زمینی که مساحت آن کم است,منطقه ای که حداقل نور را دارد و همچنین
منطقه ای که حداقل آب را دارد و یا حتی زمینی که خاک آن قابل کشت نیست بهترین
بهره را برد.
به فضایی محدود اطلاق می شود که با موادی شفاف همچون شیشه و
پلاستیک های مخصوص پوشیده می گردد و در آن می توان عوامل محیطی مانند
نور,دما,رطوبت و… را به صورت حرفه ای کنترل نمود.
-سازه ها بر حسب نیاز و منطقه به دو دسته ی ثابت و متحرک تقسیم می شود,
در سازه های ثابت از مصالح با دوام بالا و پایدار استفاده می گردد.
-سازه های مربوط به تولید سبزی و صیفی
-سازه های مربوط به تولید گل و گیاهان زینتی
-سازه های مربوط به پرورش انواع قارچ
-چوبی
-فلزی
-شیشه ای
اسکلت این سازه از چوب ساخته شده و پوشش آن پلاستیکی می باشد.ارتفاع آن
معمولا بین ۲-۳ متر است,این گلخانه ها سیستم تهویه و گرمایشی مناسب ندارد و
مزیت آن در احداث ارزان قیمت است.
سازه های فلزی:
اسکلت این نوع سازه از فلزاست و پوشش آن با پلاستیک های uv یا
ضد اشعه است و دارای تهویه و سیستم گرمایشی مناسب است.ارتفاع آن
از ۴/۵ متر بیشتر است.اتصال این سازه ها با پیچ و مهره و جوش است و
در صورت نیاز می توان تغییراتی در آن اعمال نمود.
-این نوع سازه ها را می توان هوشمند سازی نمود.
احداث نمودن و نگهداری این سازه هزینه بسیار بالایی دارد.اسکلت این گلخانه محکم
است.مصرف سوخت در این نوع بالا می باشد ولی یکی از مزیت های آن دریافت نور و
حرارت آفتاب در مناطق سردسیر است,دربین سازه های دیگر بیشترین طول عمر را دارد.
-افزایش دادن میزان تولید در واحد سطح
-کنترل و مدیریت گلخانه از جمله کنترل نمودن گرما و سرما,کنترل نمودن آب,کنترل آفات و…
-برای گرم نمودن گلخانه از هیتر های مخصوص و یا کوره های سنتی استفاده می گردد و برای
خنک نمودن آن از فن های خنک کننده استفاده می گردد.
-با احداث گلخانه میتوان محصولی خارج از فصل آن تولید نمود و محصولی بازار پسند و سالم را روانه بازار کرد.
-منابع آبی محدودمان را میتوانیم به بهترین صورت مدیریت کنیم و در استفاده از آن صرفه جویی کنیم.
-امکان کشت بدون وجود خاک (هیدروپونیک) در گلخانه وجود دارد که استقبال خوبی نیز داشته است.
-با احداث گلخانه می توانیم یک محصول را چند بار در سال برداشت نماییم.
-مبارزه آسان با آفات و کنترل بیماری ها
-استفاده از تله مکانیکی و فرمون ها و همچنین زنبور های تلقیح و پارازیتوئید برای تولید
محصول ارگانیک و با کیفیت
-هزینه اولیه آن بالا می باشد و صرف احداث می گردد,بسته به نوع کشت و درآمد حاصل از
آن می توان هزینه آن را مجددا به دست آورد.
-نیاز به مراقبت دائمی دارد و غفلت در مدیریت یکی از موارد می تواند منجر به تنش یا از
بین رفتن محصول شود.(بی توجهی به رطوبت مبتلا شدن گیاه به انواع بیماری های قارچی)
-تعیین نمودن نوع کشت و جمع آوری اطلاعات در مورد محصولات مورد تقاضای آن منطقه
جهت عرضه محصول به بازار و یا جمع آوری اطلاعات محصولی که امکان صادرات دارد.
-جمع آوری اطلاعات هواشناسی منطقه مورد نظر جهت احداث
-جهت وزش باد نسبت به گلخانه(بعد از انتخاب جهت مناسب اگر منطقه باد خیز است
می توان بادشکن احداث نمود)
*به عنوان مثال کاشت درختانی که رشد زیاد دارند با رعایت فاصله مناسب نسبت به
گلخانه*
-انجام آزمایش های مختلف خاک شامل عناصر ریز مغذی و درشت مغذی خاک,تست
شوری,تست جهت وجود یا عدم وجود نماتد یا قارچ های مختلف خاکی در خاک مورد نظر و…
-مسافت گلخانه تا بازارفروش
-در نظر گرفتن زاویه تابش خورشید به گلخانه
گلخانه از دسته صنعت هایی است که در جهان رو به رشد بوده و مورد استقبال اکثر
کشاورزان قرار گرفته است.کشت های گلخانه ای یکی از روش هایی است که می توان
میزان بهره وری را افزایش داد و در مقایسه با کشت های فضای باز دارای مزیت های زیادی
است که در بالا نامبرده شده است.این نوع کشت باعث مدیریت انرژی,زمان و سرمایه
می شود.کشور های اول جهان کشت گلخانه ای را با توجیه اقتصادی و در آمد زایی
فراوان انجام می دهند تا به سود قابل توجهی دست بیابند.
از برگه کاشت فلفل دلمه دیدن نمایید.