کشت زعفران انواع زعفران و راه های تولید
زعفران از تیره زنبق سانان است زعفران گیاهی نیمه گرمسیری است. مقاومت زعفران
در برابر سرما زیاد است. ارتفاع این گیاه ۱۰ تا ۳۰ سانتی متر است این گیاه چند ساله
است و از طریق پیاز زعفران رشد میکند. پیاز زعفران شکلی گرد با پوشش قهوهای رنگ
دارد که زیر خاک هستند. پس از رشد، یک گل بنفش که ۶ گلبرگ دارد به وجود میآید که
از سه کلاله قرمز رنگ محافظت می کند. این سه کلاله همان مادهای است که ما استفاده
زیادی میکنیم. مناطقی که آفتابگیر و بدون درخت و در معرض باد ها سرد نیستند برای کاشت
زعفران مناسب هستند. حداکثر دمای این گیاه بین ۴۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد است. پیاز
زعفران در تابستانها فعالیتی ندارد موقع بیداری گیاه از آبان تا اردیبهشت می باشد.
با شروع فصل گرما برگهای زرد شده و خشک میشود و پیاز به خواب میرود. زمین هایی که
گرم و خشک هستند جای مناسبی برای کشت زعفران می باشد. زعفران چاشنی و رنگ
دهنده با ارزشی است که بو و عطر بینظیری دارد که برای برخی از بیماری ها از آن استفاده
می شود. زعفران دارای ترکیباتی است که این گیاه را ارزشمند کرده است هرچه درصد این
ترکیبات بیشتر باشد زعفران باکیفیت تر است و تاثیر زیادی روی خواص زعفران دارد.
این ترکیبات شامل: کروسین عامل قدرت رنگ. کروسین عامل قدرت طعم. سافرانال عامل
قدرت عطر و بو هستند.
انواع زعفران:
زعفران دسته، زعفران پوشال، زعفران سرگل، زعفران نگین پوشال، کنج یا زعفران سفید
بهترین خاک برای رشد زعفران خاکهای شنی و رسی که مقدار کمی آهک دارند.pH خاک
باید بین ۷ تا ۸ باشد. زمینی که برای کشت انتخاب کرده اید نباید چند سال در آن زعفران
کاشته شده باشد. خاک زمین باید عاری از علفهای هرز و حاصلخیز باشد.
بهترین زمان برای کاشت زعفران در ماه مرداد تا مهر است هنگامی که پیاز زعفران را کاشتید
دیگر نیازی نیست در سال بعد هم بکارید. پیاز زعفران معمولاً تا ۷ سال عمر میکند.
زعفران در سه مرحله کاشت، داشت و برداشت انجام می شود.
مرحله کاشت در سال اول است که بسیار حساس و مهم است در سالهای بعد فقط
مراحل داشت و برداشت انجام میشود. پیاز مناسب برای کاشت باید کاملاً بدون بیماری و
آلودگی باشد. برای اینکه مطمئن شویم باید قبل کاشت پیاز را ضدعفونی کنیم. شما
میتوانید به وسیله بیل چالههای یک ردیف در بیاورید و ۳ تا ۱۵ پیاز را در هر چاله بکارید.
هنگام کاشت، پیاز ها باید بالا باشند و عمق کاشت باید ۲۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد که پیاز در
زمستان از سرما و یخبندان در امان باشد. بعد از گذاشتن پیاز ها داخل چاله خاک میریزیم و
سطح ناهموار را صاف و فشرده می کنیم تا پیاز ها به خاک بچسبند.
آبیاری اول: در پاییز به خاطر شروع رشد و گلدهی انجام میشود. این آبیاری در هنگامی که
۱۵ تا ۲۰ روز بعد قرار است زعفران گل بدهد انجام میشود.
آبیاری دوم: پس از ۳۰ تا ۳۵ روز بعد از آبیاری اول و پس از تمام شدن گلدهی زعفران انجام
میشود.
آبیاری سوم: این آبیاری در آخر زمستان بعد از وجین کردن انجام میشود.
آبیاری آخر یا زرداب: این آبیاری آخر فصل رشد در اردیبهشت انجام میشود.
زعفران را معمولاً غرقابی آبیاری میکنند. برای بهتر خارج شدن گلها از خاک باید چند روز
پس از آبیاری سله شکنی کنید حذف علفهای هرز و وجین کردن زمین باعث میشود گیاه
بهتر آب و مواد غذایی و نور خورشید را جذب کند. اگر علف های هرز را از بین نبرید باعث کم
شدن محصول میشوند. برای از بین بردن علف ها نباید از ماشین آلات کشاورزی استفاده
کنید چون پیاز زعفران حساس است و از بین میرود.
در سال اول زعفران محصول زیادی نمی دهد. در آبانماه گلهای بنفش رنگی در مزرعه پیدا
میشود که با دیدن اولین گل برداشت شروع میشود و تا ۳ هفته ادامه دارد. برداشت شامل
سه مرحله است: چیدن گل ها، جدا کردن کلاله از گل( که سخت ترین مرحله است)، خشک
کردن زعفران
عمر گل ها ۳ تا ۴ روز است. اگر به موقع آن را برداشت نکنید پژمرده میشود و از بین میرود
گلهایی که مدت زیادی در معرض خورشید هوای گرم و باد قرار بگیرند کیفیت رنگ و عطر آن
کمتر میشود. بهترین زمان برای برداشت گل ها صبح زود قبل از باز شدن گلها وقتی به صورت
غنچه هستند می باشد.