کشت بادمجان معرفی بادمجان (کشت.پرورش.برداشت)
پرورش بادمجان به علت نور زیاد و گرمای طولانی به راحتی به آب و هوای ایران
سازگار است و تولید بادمجان میتواند عملکرد بهتر و هزینه کمتر در مقایسه با
کشورهای جهان داشته باشد .به خاطر همین خصوصیات ایران همیشه از تولید کنندگان
اصلی بادمجان در جهان است.بادمجان با نام علمی (Solanum melongena) گیاهی
پهن برگ از خانواده سیب زمینی (Solanaceae) است که طول رشد آن یکساله است.
بادمجان وقتی در بین ۲۰_تا ۳۰ درجه سانتی گراد است سریعتر رشد میکند ولی در
هوای سرد خیلی آهسته رشد میکند..ریشه بادمجان در هند پدید آمده که در قرون
وسطی عرب ها آن را به اروپا برده و بعد به آمریکا بردند.چین،هند،ایران،مصر کشورهای
پیشرو در زمینه ی کشت بادمجان در تمام دنیا هستند.بادمجان به خاک کرم احتیاج دارد
برای به جلو انداختن روند کار، از نشاء ۶ تا ۸ هفته ای استفاده کنید. خاکهای برآمده
که با کود کمپوزیت مخلوط شده برای کشت بادمجان بهترین مکان است زیرا خاک
آنها سریعتر گرم میشود. رنگ بادمجان اکثرا بنفش تیره است اما رنگشان مانند
شکل و اندازه آنها که کوچک و بزرگ میشوند تغییر میکند.بادمجان ها ریشه های
سطحی و قوی دارند.آنها دارای برگهای بزرگ و بیضی شکل به طول ۱۸ تا ۱۰
سانتی متر می باشند. گلهای بادمجان شبیه گل های سیب زمینی و به رنگ
بنفش هستند.معمولا تکی یا جمعی هستن که اگر جمعی باشند فقط گل پایینی
تبدیل به میوه میشود.
بادمجان انواع مختلفی دارد، زینتی و حدود ۷ رقم خوراکی که ۳ توع آن در ایران
متداول است و بسیار کشت میشود.
بادمجان قلمی(s.m.var.serpentinum) این رقم از قدیم در ایران بوده که میوه های
دراز و باریک دارد. ۲.۵ سانتی متر عرض و ۳۰ تا ۳۵ سانتی متر طول دارد.
بادمجان معمولی آمریکایی (s.m.var.esculentum) این بادمجان در مقایسه با بادمجان
قلمی قطر بیشتری دارد و طول آن حدودا دو برابر عرض میوه است.
بادمجان درشت آمریکایی ( s.m.var.depressum) این رقم بادمجان پا کوتاه است و عرضش حدود ۲ برابر طول میوه است.
آخر اسفند یا اوایل فروردین شروع به کاشت بادمجان در فضای بسته در یک گلدان
یا کفش کنید در صورتی که دما بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد باشد، بعدها سریع جوانه
میزنند شما میتوانید نشاء آماده شده نیز بخرید وقتی گیاه به ارتفاع ۱۵ سانتیمتر
رسید می توانید آن را انتقال دهید به زمین یک مکان که از نور خورشید برخوردار است
انتخاب کنید و نشاء را داخل آن بزنید خاکی که برای بادمجان باید استفاده کنیم و خاک
سبک (شنی_لومی) و حاصلخیز با زهکشی مناسب است .pHخاک باید ۵/۸ تا ۶/۵ باشد.
برای نگه داشتن گیاه هنگام رشد و بالا رفتن،از تیر چوبی که ۲.۵ تا ۵ سانتی مترواست
استفاده کنید.
بادمجان هنگامی که میوه میدهد خم می شود تمام گیاهان را به تیرک ببندید.برای
داشتن میوه های بزرگتر تعداد میوه هر گیاه را به ۵ یا ۶ عدد محدود کنید با هرس کردن
پایین گیاه میتوان یک گیاه انبوه داشت.برای مرطوب شدن خاک تا عمق ۱۵ سانتی متر
آن را آبیاری کنید تا کاملا مرطوب شود استفاده از سیستم آبیاری قطره ای بهترین
راه حل است.در مرحله رشد ابتدایی بادمجان ضعیف است و باید هر گونه علف هرز
که اطرافش هست را از بین برد برای اینکه گیاه میوه درشت و باکیفیت پرورش دهد
باید بعد از تشکیل میوه ها چندتا از گل ها را هرس کنیم در صورت انجام ندادن این
کار میوه ها کوچک می ماند.
وقتی بادمجان حدوداً به یک سوم اندازه نهایی خود رسیده یا زمانی که سفت،براق
با سطح صاف است را می توان برداشت کرد بادمجان میتواند بدون خراب شدن تا
مدتی روی بوته بماند اما اگر بیش از حد بماند روی بوته باعث بذری شدن میوه و
کمتر شدن کیفیتش می شود. موقع برداشت میوه را نکشید حتماً با یک چاقوی تیز
یا قیچی، میوه را به فاصله دو و نیم سانتی متر از ساقه جدا کنید.
پژمردگی ورتیسیلیومی: برگهای گیاه به تدریج پژمرده میشود و به رنگ زرد در می آید و
تمام برگها پیچ خورده و می افتند وقتی بیماری شدت پیدا کند گیاه کوتوله میشود و
ریشه و ساقه از داخل قهوه ای می شوند.
بوته میری: بوته میری در اوایل رشد گیاه باعث نرم شدن و فرورفتگی بافت طوقه شده و
گیاه را از بین می برد در مراحل بعدی رشد باعث میشود یا خشک شود در حالی که کاملا
سبز است بوته میری باعث مرگ و پوسیدگی ریشه چه و ساقه چه در گیاهچه خزانه
می شود.
سفیدک سطحی: لکه های سفید و کثیف روی برگ گیاه ایجاد میکند که از برگهای
پایین شروع میشود و به سمت بالا می رود ممکن است که برگ ها به رنگ زرد در بیایند
و بمیرند.