کاشت فلفل دلمه چگونه انجام می شود؟ فلفل از جمله گیاهانی است که
گرما دوست است بنابراین باید در مناطقی کشت شود که طول فصل سرما
در آن مناطق کم باشد زیرا فلفل نسبت به سرما و یخبندان حساس است و
همچنین دراستفاده از هزینه سوخت صرفه جویی کنیم. فلفل دلمه رنگی
دارای ۴ رنگ سبز,قرمز,نارنجی و زرد است؛این محصول مناسب جهت صادرات
می باشد.
تندی در این نوع فلفل وجود ندارد زیرا کاپسایسین که مسئول تندی در این
فلفل است به مقدار ناچیز تولید می شود.
روش نشا کاری در تولید فلفل دلمه ای رنگی به روش کشت مستقیم ارجحیت دارد.
فاصله انتقال نشا به زمین تا اولین برداشت۹۰-۱۲۰ روز و کل دوره کشت آن یکسال است.
هر ۱۰۰۰ مترمربع بسته به نوع منطقه و گلخانه احتیاج به ۲۰۰۰-۳۰۰۰ نشا دارد؛فاصله بوته ها
از رو به رو ۵۰ سانتی متر است و فاصله بوته ها از کنار باز هم بسته به شرایط گلخانه ۵۰-۴۰
سانتی متر است.
برای شروع کار باید از بین ارقام بذر رقم مناسب را انتخاب نموده؛منظورمان از رقم مناسب بذری
است که نسبت به بیماری ها و آفات مقاوم بوده و با کوچکترین حمله از سمت آفات و بیماری ها
از بین نرود و کشاورز را با استرس رو به رو کند.
در مرحله بعد باید سازه مناسب با این گیاه انتخاب شود ؛چون این گیاه یکساله است و رشد
درختی دارد باید ارتفاع سازه های ما ۵متربه بالا انتخاب شود تا در اواخر کشت با مشکلاتی
همچون رسیدن سریع گیاه قبل از اتمام کشت به سقف گلخانه رو به رو نشویم.
دما در طول روز بین ۱۸-۳۰ درجه سانتی گراد و در شب ۱۷-۲۰درجه سانتی گراد بوده و دمای
مناسب جهت رشد و نمو ۲۱-۲۳ درجه سانتی گراد می باشد.
دما گلخانه اگر به مدت طولانی حدود ۱۴ درجه سانتی گراد باشد شاهد بد شکلی میوه خواهیم
بود,این مشکل بیشتر در ماه های سرد فصل زمستان اتفاق می افتد.حشراتی که استایلت
مکنده دارند نیز با مکیدن شیره گیاهی موجب بدشکلی میوه می شوند.
دمای بالاتر از ۳۵ درجه سانتی گراد موجب ریزش گل ها و همچنین سبب پیدایش لکه های
سوخته در نوک میوه خواهد شد.
بهترین پی اچ برای فلفل ۷ میباشد.
اگر فلفل ضخیم شد و به دو قسمت تقسیم شده ناشی از رطوبت ۸۵ درصدی گلخانه,سردی
هوای گلخانه در شب و یا آبیاری دیر هنگام بوته می باشد.
اگر شاهد تغییر رنگ میوه در زمانی که مناسب است نبودید بدانید که میانگین دمای گلخانه
در طول شبانه روز کم می باشد و سعی کنید نیم درجه به دمای گلخانه اضافه کنید.
نکته:اگر قبل رسیدن میوه از بوته جدا شود که این اتفاق ممکن است در اول دوره رخ دهد
بیانگر کوچک بودن برگ های اولیه و عدم توانایی آنها به تغذیه میوه است.
در صورت رعایت نکردن میزان بیشینه و کمینه دما علاوه بر بیماری قارچی باعث ریزش گل ها
خواهد شد.
در زمان رشد فلفل دو ساقه دارد,وقتی رشد بیشتری کرد به ۴ ساقه تبدیل می شود.
۲-۳ شاخه انتخاب می شود به انتهای شاخه های فرعی نخی بسته و مانند شاخه اصلی
به دور نخ می پیچیم.(بوته فلفل دلمه ای رنگی پایین کشی نمی شود)
هرس در فلفل دلمه ای رنگی:
زمانی که قرار است اولین میوه ایجاد شود، فلفل به صورت یک ساقه رشد می کند. اولین
فلفل قبل از این که رشد کند باید حذف شود. همچنین توصیه می شود که گره های دوم و
سوم هم حذف شود. اما اگر شرایط بهینه باشد حذف اولین گره کافی است. هر گره بعد از
تقسیم اولیه در یک برگ، به یک فلفل و دو شاخه تبدیل می شود. بعضی از فلفل ها گاهی
اوقات چند شاخه در هر گره تشکیل می دهند، اما فلفل گلخانه ای دو شاخه تشکیل می دهد.
در هر گره بعد از تقسیم اولیه شاخه قوی تر را برای ادامه رشد انتخاب کنید و شاخه دیگر را
حذف کنید. هرس هر دو هفته و یا بعد از رشد گیاه به اندازه ۱۵ سانتی متر از آخرین هرس
انجام می شود. اگر میوه ای تغییر شکل داد آن را حذف کنید.
سفیدک پودری,پژمردگی فوزاریومی,آنتراکنوز,پژمردگی باکتریایی,کپک خاکستری و…
کرم,شته,مگس سفید,تریپس,کنه تارعنکبوتی,شپشک آرد آلود و….
استفاده از کود های مناسب رشد مانند محرک های رشد ریشه در زمان انتقال نشا و
استفاده از اسید های هیومیک جهت رشد و استفاده از درشت مغذی های به موقع برای
درشتی بار و ریز مغذی ها در جهت کمبودهای گیاه بسیار دارای اهمیت است.
در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت میگیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار میگیرند و
گرده میتواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و
افزایش به میوه نشستن کمک میکنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدون دانه) را
دارد بویژه زمانی که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه
میوهها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد
بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش مییابد.
برداشت:
پس از رنگ گیری ۵۰-۸۵ درصد از محصول برداشت را می توانیم انجام دهیم,برای برداشت از
قیچی مناسب استفاده می کنیم. مواظب باشید به بوته آسیبی وارد نشود زیرا باعث ورود
پاتوژن ها می شود.
استفاده از بسته بندی های مناسب جهت صادرات این محصول وهمچنین استفاده از برچسب
مناسب بر روی میوه ها بسیار مهم است.