کپک خاکستری نوعی قارچ بیماری زا است که بر بسیاری از بیماریهای
گیاهان عمل می کند.آلودگی با لکه های دوار قهوه ای آغاز میشود و بعد از مدتی
با تولید زیاد اسپورهای خاکستری پوشش کرکی شروع به شکل گرفتن میکند
کپک خاکستری میتواند باعث پوسیدگی و ایجاد لکه روی برگ ها و گل ها و میوه ها
شود. در بعضی از گیاهان مانند رزها این بیماری باعث میشود زخمها و لکه های
موضعی به صورت فرورفتگی روی ساقه گیاه بیافتد.
ما در بعضی مواقع کپک خاکستری را دیده ایم وقتی میوههایی مثل توت فرنگی
گوجه فرنگی زیاد در یخچال می ماند لایه ای از کپک خاکستری روی آنها شکل
می گیرد.
Botrytis یاهمان کپک خاکستری توان ضرر به بافتهای سالم را ندارد مگر اینکه
آن قسمت صدمه دیده باشد یا نیازهای غذایی گیاه را تامین کند. فعالیت در دمای
پایین تر از ۲۱ بیشتر از فعالیت آن در دمای بالای ۲۸ میباشد.رطوبت بالا نقش بسیار
مهمی در میزان گستردگی این بیماری دارد .این کپک انگلی ارتعاشاتی را به انبوه
خارهای گیاه می فرستد. این عمل می تواند در میوه ها و گل ها و بیشتر در پایان
دوره گلدهی و رسیدن میوه و معمولاً در محصولات فضای باز که در معرض باران و
رطوبت هستند رخ دهد.
بوتریتیس سینرا(Botrytis cinerea) بنام های کپک خاکستری
(gray mould) یا gray rot هم می شناسند.بوتریتیس سینرا به گیاهان ضعیف یا
گلهای در حال مرگ حمله می کند این عمل از طریق تجزیه گیاهان در طبیعت و
تبدیل آنها به مواد مغذی موجود در خاک به فرآیند بازیابی گیاهان کمک میکند در
نتیجه قارچ نقش مهمی در چرخه طبیعی رشد دارند در صورتی که اگر محصولات کشاورزی
را مورد هدف قرار دهند تبدیل به آفت میشوند.این آفتها در همه جای جهان
زیانهای زیادی به کشاورزان زدند بوتریتیس سینرا یک قارچ نکروتروفیک است.
این قارچ برای تامین تمام مواد مغذی مورد نیاز خودش میزبان خودش را از بین میبرد.
به علت مرگ سلولهای میزبان بافتی که این قارچ روی آن رشد میکند به رنگ تیره
در می آید و اغلب نرم میشود.بوتریتیس گلها و میوهها را ترجیح میدهد ولی
میتواند روی ساقه ها برگها و دانهها هم رشد کند دانه هایی که آلوده به کپک هستن
حامل قارچ می باشند و در زمانی شروع به رشد میکنند که شرایط برایش مناسب
باشد با رشد قارچ روی جوانه گیاه بعد از سبز شدن در زمان کمی میمیرد یا اصلا جوانه
سبز نمی شود.
ار بیماری موزاییک خیار دیدن نمایید.
_تا جایی که امکان دارد مراقب گیاه باشید که صدمه نبیند و پس از هرس یا قلمه زنی بافت را کاملا ضدعفونی کنید.
_تراکم گیاهان را کم کنید هرچه تراکم بیشتر باشد سایه اندازی و رطوبت تجمع یافته بیشتر است. این شرایط برای تکثیر هر نوعی از بیماری مساعد است.
_فریز کردن در دمای صفر درجه سانتیگراد باعث میشود در رشد تأخیر ایجاد شود که این روش کاملاً عامل بیماری را از بین نمی برد اما از تکثیر گسترده آن در شرایط بهتر جلوگیری می کند.
_اصول بهداشتی را کاملاً رعایت کنید بافتهای مرده را از روی خاک جمع کنید این به تنهایی کافی نیست چون قارچ ها توانایی تولید ۶۰۰۰۰ اسپور روی بافت گیاهی به اندازه ناخن دست را دارد .برای به وجود آمدن آلودگی یک اسپورم هم کافی است.
کپک خاکستری روی گیاهان متفاوتی از جمله گوجه فرنگی خسارات زیادی میگذارد. کپک خاکستری بیشتر به صورت سوختگی های شکوفه و پوسیدگی های میوه نشان داده میشود. ولی ممکن است به صورت گیاهچه میری و انواع شانکر شاخه نیز نشان داده شود.بیماری های بوتری تیسی معمول ترین و گسترده ترین بیماری سبزی ها در سراسر دنیااست.بیماری های بوتری تیسی شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ایی نیز هستند. در هوای مرطوب، قارچ های بوتری تیسی لایه ای از اندام های تولید مثلی خود را که به کپک خاکستری معروف است و یکی از ویژگی های بارز آن ها محسوب می شود روی بافت عفونی تولید می کنند. این بیماری در شرایط محیطی مناسب می تواند بسیار مخرب باشد.