خیار گلخانه ای با نام علمیcucumis sativus از رده ی دو لپه ای ها و جز گیاهان یکساله
جالیزی می باشد.
این گیاه یک پایه و گل های نر و ماده جدا از هم قرار دارد ولی بعضی از ارقام آن پارتنوکارپ
است یعنی گل های ماده بدون وجود گل نر تبدیل به میوه می شود.این گیاه دارای دو کشت
بهاره وپاییزه است که با گرما سازگاری بهتری دارد ولی با وجود گلخانه ها میتوان در مناطق
سرد هم کشت کرد ولی بازدهی آن قابل مقایسه با مناطق کرم نخواهد بود.
برای کاشت این محصول مانند سایر محصولات انتخاب بهترین رقم خیار در اولویت قرار دارد تا
از جهت ابتلا به بیماری های ویروسی و قارچی و آفاتی همچون کنه,مگس سفید و…. در
امان باشد.
بعد از انتخاب بذر مناسب باید گلخانه رااماده نمود که آماده سازی
شامل:شخم,روتیواتور,ضدعفونی,کود دهی(دامی و در صورت نیاز مرغی),آماده سازی خط
کشت,استفاده از قارچکش پیشگیری,پهن نمودن نوار آبیاری,چال در آوردن جهت کشت و ….
کاشت خیار گلخانه ای به ۲ صورت: مستقیم و در خزانه توسط نشا.کشت به صورت مستقیم در تابستان و
کشت به صورت نشا بیشتر در زمستان انجام می شود برای کنترل بهتر دما و رطوبت گلخانه و
به این صورت می توانیم در هزینه سوخت نیز صرفه جویی کنیم.
در خزانه باید داخل سینی های نشا کوکوپیت یا پیت ماس ریخته و بذر را داخل آن قرار دهیم و
سپس آبیاری نماییم بعد از گذشت۳-۵روز جوانه زده و بعد از ۳ برگی شدن آن را به داخل زمین
انتقال می دهیم.
-در کشت به صورت نشا سینی ها را روی زمین نمی گذاریم زیرا در خاک ریشه می دواند و
در جا به جایی و انتقال مشکل ساز می شود.
*در بهار از بذر چند گل و در زمستان از بذر تک و دو گل استفاده می کنیم.
-بافت خاک برای کشت این محصول باید سبک و دارای نفوذ پذیری خوبی باشد.
-آبیاری این محصول به صورت تحت فشار قطره ای است که در هر کرت ما دو نوار آبیاری با
فاصله ۴۰-۵۰ سانتی متر پهن میکنیم.
بعد از مرحله ۴ برگی شدن گیاه ,باید یک دوره تشنگی به گیاه داد تا گیاه به دنبال جستجو
برای آب ریشه های آن رشد بیشتری کند.
-خیار گلخانه ای به تکیه گاه نیاز دارد برای اینکار ما نخ آویزان می کنیم و این نخ ها به
سیم های مهار کننده متصل است,در بعضی موارد نخ را به سیم ها گره می زنند در بعضی
موارد هم نخ را توسط قرقره به سیم های مهار کننده متصل می کنند.
-هرس در این گیاه وجود دارد:هرس گل,شاخه,میوه و برگ به منظور کیفیت بهتر محصول و
افزایش بازار پسندی آن,تا زمانی که گیاه به ارتفاع ۳۰ سانتی متر نرسیده نیاز به انجام هرس
نمی باشد.
این گیاه پایین کشی دارد یعنی با رسیدن گیاه به سقف مفید گلخانه قسمت پایین آن
(اطراف ساقه )را هرس کرده به صورتی که فقط ساقه اصلی بماند سپس ساقه را به صورت
دایره روی زمین قرار می دهیم.
یکی از اعمال این عنصر افزایش دادن رشد رویشی اندام ها می باشد,که در صورت مصرف
بی رویه افزایش نامناسب طول ساقه و افزایش فاصله بند های گیاه از یکدیگر را در پی خواهد
داشت.
مهمترین عنصر برای رشد ریشه ها مخصوصا درشرایطی که خاک سرد است.
این عنصر منجر به تولید میوه با کیفیت و رنگ آوری و سایز می شود
این عنصر دخالت در رشد رویشی,کلروفیل سازی و سبزینگی دارد.
عمل چند آنزیم در گیاه وابسته به عنصر روی است.
این عنصر به منظور رنگ آوری و سبزینگی در گیاه کاربرد دارد.
این عنصر در ساختمان,دیواره سلولی و استحکام غشا دخالت دارد.استفاده این عنصر هفته ای
یکبار به صورت محلول پاشی می باشد.
خیار هم مانند سایر گیاهان با مدیریت ضعیف دچار بیماری هایی از جمله,سفیدک دروغین و
حقیقی,موزائیک,پژمردگی فوزاریومی,پژمردگی ورتیسلیومی خواهد شد.
آفات این محصول شامل شته ها,کنه ها,تریپس ها,مینوز ها,سفید بالک ها و … است.
برداشت خیار در شرایط عادی گلخانه ۲-۳ بار در هفته صورت می گیرد که با زیاد شدن فاصله
برداشت میوه از اندازه مطلوب و بازار پسندی خارج می گردد.
نحوه برداشت با ابزاری همچون قیچی صورت میگیرد که در این برداشت اگر بعضی بوته ها آلوده
به بیماری باشند با قیچی به سایر بوته ها نیز انتقال می یابد.
برداشت دیگر به روش معولی یا سنتی توسط دست افراد برداشت کننده است.
-برای بازار پسندی محصول میوه را با دم بچینید.