بیماری های گوجه فرنگی آشنایی با انواع بیماری ها
پژمردگی فوزاریومی Fusariumoxysporum
در این بیماری برگ های قدیمی تر گیاه پژمرده و زرد می شوند و زمانی که همه قسمت های
گیاه را فرا گرفت به گل سرایت کرده و گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد ازجمله بادمجان و صیفی
جات. این بیماری در خاک های اسیدی و شنی زیاد است،همچنین در این بیماری آوند ها
قهوهای رنگ می شوند و در موارد شدید بیماری باعث خشک شدن و ریزش برگ ها و
کوتولگی گیاه و خشک شدن ساقه های جوان می شود.
عامل به وجود آورنده این بیماری قارچ Verticillium dahlia
است، این بیماری شباهت زیادی به بیماری فوزاریومی دارد ولی تفاوت هایی هم دیده
می شود،تفاوت آن با فوزاریومی این که همه قسمت های گیاه درگیر می کند. این بیماری
توانایی حمله به ۲۰۰ نوع گیاهان را دارد،سیب زمینی،گوجه فرنگی، بادمجان و توت فرنگی از
جمله این گیاهان هستند.زمانی که گیاه ترک خوردگی داشته باشد به راحتی قارچ وارد
گیاه شده و سریع رشد می کند.
به شکل نقطه ای یا لکه های سفید مایل به خاکستری سطح برگ را فرا می گیرد.جنس
اصلی این قارچ سبب سفیدک پودری می شود.
قارچ SClerotium rolf
بیماری قسمت پایینی گیاه را درگیر می کند،عامل بیماری یک قارچ خاکزی است و به همین
علت از قسمت نزدیک تر به خاک نفوذ می کند و ریشه و طوقه و قسمتی از ساقه را تهدید
می کند،با حمله اولیه قسمت درگیر به شکل قهوهای روشن و سپس به شکل قهوهای تیره
دیده می شود و در نهایت سیاه رنگ می شود.
Bot rotisserie sppmainlyB.cinerea این قارچ شکوفه های میوه گیاه را درگیر می کند و با
سوزاندن شکوفه ها منجرب به پوسیدگی میوه ها می شود.گوجه ها توسط قالب خاکستری
ضخیم پوسیده می شوند و این پوسیدگی در میوه ها و سبزیجات نفوذ کرده و این روند باعث
مرگ نهال و گیاهچه ها می شود.
به شکل لکههای تیره روی میوه ظاهر می شود و بعد از مدتی سیاه رنگ شده و شکل میوه
چروکیده شده و داخل میوه به رنگ قهوهای در می آید که باعث خشک شدن برگ و وسعت
دادن به علف های هرز می شود. انتقال بیماری توسط کارگران و ماشین آلات از گیاهان آلوده
به گیاهان سالم است.
بیماری به قسمت های بالایی گیاه حمله می کند و برگ و ساقه و میوه را تحت تاثیر قرار
می دهد.این بیماری توانایی تاثیری گذاری روی فلفل سبز و محصولات کشاورزی را نیز دارد،
عامل تکثیر این بیماری گرما و رطوبت است.
قارچ Clletotrichum spp باعث به وجود آوردن قسمت های فرو رفته و گرد به رنگ تیره
روی میوه می شود و گسترش نقطه سبب لکه دار شدن و سیاه شدن میوه و پوسیدگی
آن می شود.
پوسیدگی این قارچ درقسمت بالایی گیاه و برگ است. در گوجه فرنگی این نوع پوسیدگی در
میوه یافت می شود،تماس مستقیم میوه با خاک آلوده پوسیدگی را بیشتر می کند.
قارچ Rhizoctonia solani باعث بوجود آمدن این بیماری میشود. شایع ترین بیماری از این نوع
قارچ، مرگ گیاهچه است.عفونت در ساقه سبب پوسیدگی ساقه می شود.
این نوع قارچ به وجود آورنده لکه های آب سوخته است،پوسیدگی در قسمت های بالایی گیاه
است،این لکهها سفید رنگ و کرکی هستند، قسمت آسیب دیده را میلیون قارچ فرا می گیرد.
آسیب رسانی این نوع قارچ بعد از برداشت صورت می گیرد و سبب بیماری میوه های تحت
رطوبت بالا می شود،انتقال بیماری از یک میوه آلوده به دیگر میوه هاست.
این بیماری از طریق بذر آلوده ایجاد می شود و نقاط گودی شکل را روی گوجه ایجاد می کند،
گستردگی این بیماری تمام نقاط تحت کشت را شامل می شود و نفوذ آن به قسمت آوندی
است که باعث پژمردگی و در نهایت خشکی برگ می شود.
این باکتری در خاک در بین باقی مانده محصولات و علف های هرز شایع است،با آبیاری و باران
گسترش فراوانی دارد و آسیب آن با پژمردگی برگ شروع شده و به ریزش خاتمه می یابد.
این بیماری متوقف کردن رشد گیاه و کوتولگی را سبب می شود که برگ گیاه به حالت لوله ای
شکل در می آید و تهدید آن بیشتر مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است.